half-hero
Aktivnosti

Srednjoškolci iz pet zemalja EU posjetili vjetroelektranu Zadar 2P & 3P

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom Jobs for sustainable planet u kojem sudjeluju učenici i nastavnici iz Francuske, Finske, Bugarske, Italije i Hrvatske te profesori iz XVI.gimazije u Zagrebu: Damir Bešić, Nina Karković, Petar Bagarić, Alka Vrsalović, Mirela Hrubi, organiziran je posjet vjetroelektrani Zadar 2P 3P, udaljenoj 300-tinjak kilometara od Zagreba u Zadarskoj županiji.

Na vrhu Kunovac na 674 m.n.v s kojeg se pruža prekrasan pogled na veličinu vjetroparka, Velebit, Ravne kotare i more, 50 učenika i 16 profesora vodstvo ENCRO-a upoznalo je s trenutno jednom od najvećih vjetroelektrana u Hrvatskoj, snage 111 MW.

Veličinu i kapacitet proizvodnje, tehničke podatke, zanimljive činjenice o radu turbina i snazi vjetra učenicima je ispričao inženjer Bojan Ivanišević. Sa svijetom flore i faune, važnosti zaštite okoliša, procedurom elaborata i izrade studija potrebnih za jedan  ovakav veliki projekt upoznala  je Ana Ptiček, stručnjakinja za zaštitu prirode i okoliša. Što su odnosi s javnošću u energetici i važnost suradnje s lokalnom zajednicom na projektima obnovljivih izvora energije pojasnila je Rujana Lukač, stručnjakinja za uključivanje dionika.

Profesor Petar Bagarić, koordinator Erasmus projekta podijelio je dojmove međunarodne grupe nakon posjete: “Oduševljeni smo s dočekom od strane ENCRO-a i viđenim. Naučili smo puno o vjetroelektrani, vjetrenjačama, energetskom sustavu tržišta, tržištu struje, zaštiti okoliša kao i poslovima budućnosti. Zbog toga smo i došli. Ustanovili smo da je budućnost već započela i da su obnovljivi izvori energije itekako važni za energetsku neovisnosti Europe. Posjet je bio pun pogodak. Uživali smo u pogledu s planine na otoke i delicijama domaće kuhinje. Oduševljeni smo i rado bismo se ponovno vratili.”

Učenici su također postavljali pitanja o radu turbina, veličini lopatica, različitim pticama i životinjama ovog kraja te se raspitivali o karijerama u industriji obnovljivih izvora energije. Na kraju posjete ova je međunarodna grupa degustirala proizvode lokalnog OPG Ćusa iz Benkovca koji koristi isključivo proizvode iz vlastitog uzgoja uz domaći kruh ispod peke. Encro na svim lokacijama surađuje s lokalnom zajednicom, tako i s OPG-ovima, a i na ovaj način prezentiraju se autohtotni proizvodi kraja u kojem se nalazimo.

25 turbina visine 105 metara koje se nalaze na ovoj lokaciji ukupnog kapaciteta 111 MW dokaz su golemog potencijala koji Hrvatska ima u obnovljim izvorima energije i to ne samo u vjetroelektranama nego i sunčanim elektranama. Izuzetna nam je čast bila ugostiti učenike iz Finske, zemlje partnera na ovom projektu. Vjetroelektrana Zadar 2P 3P u 50 % je vlasništvu finskog fonda Taaleri Energia i uspješan je primjer međunarodne suradnje koja je dovela do ovakve investicije od velikog značaja za Hrvatsku. Taaleri grupa razvija projekte obnovljivih izvora energije s portfeljem od 2.8 GW solarne i energije vjetra u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku. Također za ovaj projekt izgradnje  EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) odobrila je zajam od 43 milijuna eura  te je upravo ovaj projekt prvi u nizu ulaganja ovog sektora u vjetroelektrane u Hrvatskoj.

Foto: Faza izgradnje VE, 2024

Foto: Zadar2P Zadar 3P

Veličina i snaga vjetroelektrane Zadar 2P Zadar 3P dokaz je važnosti ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije na putu zelene tranzicije Hrvatske prema energetskoj neovisnosti Europe. Vjerujemo da ćemo ovakvim posjetama mladim generacijama približiti svijet obnovljivaca i podsjetiti ih na činjenicu da imamo samo jedan planet zemlju i da ovaj svijet nismo dobili od roditelja već smo ga posudili upravo od naše djece.

Foto: Erasmus grupna fotografija, Zadar 2P1OO% Obnovljivo