half-hero
Aktivnosti

Zavod za visoki napon i energetiku u stručnoj posjeti vjetroparku

Sredinom rujna imali smo prilike ugostiti vodeću instituciju u području elektroenergetike, Zavod za visoki napon i energetiku na lokaciji 300 kilometra od Zagreba, vjetroelektrani Zadar 2P Zadar 3P.

Upoznavanje s obnovljivim izvorima energije, radom vjetroelektrane, kapacitetom turbina i svemu onome u i oko njih, najbolje se postiže u posjeti samoj lokaciji uz stručno vodstvo inženjera. Izuzetna nam je čast bila provesti kroz vjetropark zaposlenike i drage nam kolege sa Zavoda za visoki napon i energetiku uz stručno vodstvo glavnog inženjera vjetroparka, Branimira Ivkovića koji je na ovom projektu izgradnje od samih početaka. U ovoj fazi izgradnje dodatnih turbina na već postojećoj lokaciji Zavod je imao priliku pogledati sve faze postavljanja turbina, proći rute i lokacije na kojima su postavljene turbine.

Na zavodu se izučavaju i unapređuju područja proizvodnje, prijenosa, razdiobe i uporabe električne energije, obnovljivi izvori energije, napredne elektroenergetske mreže, problemi gospodarenja te trgovanja električnom energijom kao i ostalim oblicima energije.

Zavod je vodeća institucija u području elektroenergetike u široj regiji, ima dugotrajnu suradnju s gospodarstvom, a prepoznatljiv je i po znanstvenoj djelatnosti te velikom broju objavljenih znanstvenih radova u svjetski relevantnim časopisima te mnogobrojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima.1OO% Obnovljivo