half-hero
Aktivnosti

Znanje i OIE: U posjetu učenicima 7.razreda

U sklopu gostovanja po hrvatskim školama, osnovnoškolci 7.razreda Supetarske škole na otoku Braču bogatiji su za još jedno iskustvo o obnovljivim izvorima energije.

Četrdestak učenika na satu biologije i kemije uz vodstvo profesorice Anamarije Kurte, slušalo je predavanje ENCRO stručnjaka, magistre struke znanosti o okolišu, mag.oecol Ane Ptiček te magistre inženjerke elektrotehnike, mag.ing.el. tech Ilijane Duvnjak. Učenicama je kroz prezentaciju objašnjena važnost obnovljivih izvora energija, upoznati su s energijom vjetra i sunca, stvaranja energije kroz fotonaponske panele uz foto dokumentaciju sunčane elektrane koja se gradi na Braču u neposrednoj blizini Gornjeg Humca. Otok Brač jedan je od rijetkih otoka Hrvatske koji se može pohvaliti sa sunčanom elektranom na otoku.

Poseban gost na satu bio je Branimir Kušćević, Čuvar prirode javne ustanove “More i Krš” otoka Brača koji je učenike upoznao s prirodnim znamenitostima te zaštićenim i opasnim životinjskim i biljnim vrstama otoka s naglaskom na poskoka, crnu udovicu koji obitavaju u prirodi. Razredima su darovani plakati o zaštićenim vrstama kako bi se svi učenici informirali o biljnom i životinjskom svijetu te opasnostima u prirodi.

Od izuzetne je važnosti mlađim generacija približiti svijet obnovljivaca, upoznat ih s energijom sunca i vjetra, žitovinjskim i biljnim svijetom na lokaciji blizu njihova doma. Hrvatska je dio zelene tranzicije na putu k neovisnosti i samostalnosti Europskog kontinenta i gostovanje u školama na temu obnovljih izvora energija jedan je od načina kako objasniti djeci važnost energetske neovisnosti i što to znači za njih, za mjesto u kojem žive i lokalnu zajednicu.

Encro će i dalje nastaviti gostovati u osnovnim i srednjim školama na temu obnovljivih izvora energije i u suradnji s profesionalnim kadrom učitelja, profesora, inženjera i stručnjaka za zaštitu prirode i okoliša educirati mlade generacije o važnosti zelene tranzicije Hrvatske svjesni globalne važnosti energetske neovisnosti.



1OO% Obnovljivo