half-hero
Aktivnosti

Svjetski trend zatravnjivanja slobodnih površina sunčane elektrane

Na području lokacija SE Gornji Humac i SE Pelegrin koje se nalaze na otoku Braču u tijeku je zatravnjivanje slobodnih površina elektrane kako bi se na lokaciji uspostavila travnjačka vegetacija koja je pogodna za ishranu ovaca. Na ovaj način uspostavit će se doprirodno stanje na lokaciji uz iskorištavanje potencijala za uzgoj ovaca. Proizvodnjom električne energije uz razvoj stočarstva koje je karakteristično za otok Brač, pratimo svjetske trendove u korist lokalne zajednice i očuvanja tradicije.

Odabir travne smjere i tehnika sijanja rezultat je stručnih ispitivanja koji su uključivali analizu tla, vode, klime i socioekonomskih čimbenika te suradnje vanjskih stručnjaka agronoma, stručnjaka za zaštitu okoliša i prirode, projektanata i tehničara. Osim uzgoja ovaca, klimatske prilike ovog područja pogodne su za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja koje na ovim lokacijama nalazimo u prirodi (smilje, lavanda i sl.) te nije isključeno da će se u budućnosti dio lokacije sunčane elektrane iskoristiti u svrhu uzgoja mediteranskih biljaka.

Sunčane elektrane pružaju mnoge prednosti kod poljoprivredne proizvodnje i stočarstva. Solarni paneli pružaju zaštitu od pretjeranog sunčevog zračenja, isušivanja tla, vremenskih neprilika (tuča, vjetar) te osiguravaju hlad biljkama i životinjama što je posebno bitno za ovo područje.1OO% Obnovljivo