half-hero
Aktivnosti

Srednjoškolci u posjetu vjetroelektrani Zadar 2P 3P

Srednja škola knez Branimir u Benkovcu rado se odazvala pozivu ENCRO grupacije da približi svijet obnovljivih izvora energije kroz predavanje i prvi zajednički posjet obližnjoj vjetroelektrani ZD2 ZD3.

Tridesetak učenika 3. i 4. razreda smjera strojarski računalni tehničar uz vodstvo nastavnika Josipa Marasovića, nakon uvodnog predavanja ENCRO stručnjaka, magistre struke znanosti o okolišu, mag.oecol Ane Ptiček te magistre inženjerke elektrotehnike, mag.ing.el. tech Ilijane Duvnjak uputilo se na lokaciju vjetroparka Zadar 2 Zadar 3, udaljenoj 20-tak kilometra od Benkovca.

Na samoj lokaciji uz vodstvo stručnjaka i inženjera srednjoškolci su obišli trafostanicu TS Bruška te se upoznali s tehničkim podacima o  postojećim vjetroturbinama, radu i proizvodnji energije te biljnom i životinjskom svijetu na visini od 500 m.n.v.

Za uspomenu na ovaj posjet učenicima su darovane zaštitne kacige i informativni materijali o vjetroparku te su pozvani da se pridruže sljedećoj organiziranoj posjeti ENCRO grupacije, solarnoj elektrani.

Podizanje svijesti o važnosti obnovljivih izvora energije od izuzetne nam je važnosti te ćemo svakako nastavljati educirati školarce diljem Hrvatske kroz predavanja i posjete vjetroelektranama i solarnim elektranama ENCRO grupacije. Hrvatska je možda zemlja mala površinom, ali izuzetno bogata prirodnim resursima pa tako i obnovljivim izvorima energije. Ulaganjem u obnovljive izvore energije ulažemo u budućnost, a naša djeca su svjedoci zelene tranzicije Hrvatske na putu prema energetskoj neovisnosti Europe.1OO% Obnovljivo