half-hero
Aktivnosti

Postavljen fotonaponski sustav za napajanje pumpe za vodu

Fotonaponski sustav na lokaciji Bruška služi za napajanje pumpe za vodu koja je smještena u špilji koja se nalazi uz izvor vode na lokaciji. Ovim sustavom rješen je problem presušivanja izvora za vrijeme ljetnih mjeseci koji je stvarao veliki problem lokalnom stanovništu okolnih sela pored Bruške te smo krenuli u realizaciju k najboljem rješenju da se i ovo ljeto 2023. to ne dogodi.

Na ovom vrlo važnom projektu radio je stručni tim uključujući i nekoliko zarona profesionalnih ronioca kao i speleologa koji su istraživali izvor vode i mogućnosti instalacije pumpe bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć. Nakon izvještaja ronioca izveden je i postavljen sustav pumpe uz ugradnju panela za pogon pumpe. Sustav se sastoji od fotonaponskih panela ukupne snage 1200 W, ormarića sa elektroopremom, sklopke za uključivanje i isključivanje pumpe te pumpe za vodu. Fotonaponski paneli i ormarić povezani su podzemnim kabelom koji je položen u PEHD cijev koja ga štiti od vanjskih utjecaja.

Sustav je dimenzioniran tako da se koristi za vrijeme sunčanog vremena, a baterije služe za stabilizaciju napona za vrijeme kratko trajnih perioda kada oblaci zaklanjaju direktno sunčevo svjetlo. Od ormarića sa elektroopremom do sklopke za uključenje te od sklopke za uključenje do ulaza u špilju također je položena PEHD cijev u kojoj se nalazi kabel za napajanje pumpe.

Puštanje u pogon krajem srpnja završen je ovaj projekt te je funkcioniranje i uporaba pumpe predstavljena i predsjedniku mjesnog odbora Ante Zrilića i obitelji koja živi u neposrednoj blizina izvora.1OO% Obnovljivo