half-hero
Aktivnosti

Otvorena poučna staza Zadar 2P 3P

Turistička zajednica Ravni Kotari od danas je bogatija za još jednu atrakciju Benkovačog kraja, poučnu stazu koja će posjetiteljima pružiti najvažnije informacije o vjetroparku Zadar 2P 3P, ruži vjetrova i životinjskom svijetu ovog kraja.

Poučna stazu prati ukupno 4 interpretacijske ploče, s ciljem edukativnog karaktera i informiranja o onome što se nalazi posjetitelju u videokrugu. Posjetitelji će tako dobiti više informacija o samom vjetroparku, ruži vjetrova te upoznati faunu ptica i šišmiša.

Prilikom dizajniranja ploča, birani su materijali i boje koji odgovaraju prirodnom okolišu parka te u skladu s postojećim vizualnim identitetom TZ-a Ravni Kotari i biciklističkom stazom koja prati poučnu stazu.

Na lokalitetu gdje se nalazi poučna staza većinom je brdovito područje gdje dominira prirodni krajolik u obliku kamenjarskih pašnjaka, makije i šuma bogato različitom florom i faunom karakterističnom ovakvom krajoliku.

Istraživanje faune ptica proveli su ornitolozi na ovom području, a neke od čestih vrsta ptica su zeba, palčić, drozd imelaš.

Pored ptica ovaj kraj posjećuje i primorski šišmiš koji je vrlo važan za očuvanja okoliša i populaciju kukaca. Šišmiši iz obližnjih skloništa na lokalitetu počune staze ne koriste predmetno područje kao lovno stanište niti kao područje preko kojeg migriraju.

Suradnja s lokalnom zajedinom i dionicima projekta prije i nakon izgradnje od velike je važnosti investitoru. Poučna staza je primjer dobre suradnje koji vjerujemo da će se nastaviti i dalje na sljedećim projektima obnovljivih izvora energije.1OO% Obnovljivo